Vragen? Bel ons: 06 43759142

Afslank cursus start 4 januari

Gezond afvallen: de start Lees svp alles door!

Gezond afvallen begint met een goede voorbereiding.

Houdt een aantal weken een eetdagboek bij. Een eetdagboek bijhouden helpt bij het afvallen en daarna bij het op gewicht blijven. Hierdoor weet je namelijk precies wat en hoeveel je eet. Zo kom je er bijvoorbeeld achter in welke producten veel calorieën zitten. Ook ontdek je waar jouw valkuilen liggen. Verder is het goed om een beweegdagboek bij te houden. Ken je valkuil

Wanneer je een eetdagboek bijhoudt, krijg je waarschijnlijk wel een idee hoe jouw extra kilo’s zijn ontstaan. Misschien snoep je weinig, maar eet je grote maaltijden. Of zet je jezelf juist gezonde maaltijden voor, maar haal je ’s avonds een zak chips of haalt een reep chocolade te voorschijn.

Zijn er veranderingen in je leven, zoals samenwonen, een kind of een andere of intensieve baan? Dit kan leiden tot een verandering in je eet- en beweegpatroon. Zoek je troost in eten als je verdrietig of gestrest bent, terwijl je eigenlijk geen honger hebt? Of eet je juist vaak voor de gezelligheid en in gezelschap? In je eetdagboek kun je ook bijhouden hoe je je voelde tijdens het eten en waar je was. Dat geeft inzicht in waarom je eet en aankomt.

Beweegdagboek

Bewegen helpt je fit en gezond te blijven en draagt bij aan een gezond gewicht. Uit onderzoek is gebleken dat je met aanpassingen in zowel je voeding als je beweging de meeste kilo’s verliest. Alles waar je hart sneller van gaat kloppen telt mee. Het beste is om extra  beweging op te nemen in je dagelijkse routine. Zo houd je het beter vol. Houdt ook dit eens een aantal weken bij, meestal wordt dit overschat.

5. Maak goede voornemens

Met realistische voornemens en kleine stappen maak je afvallen haalbaar. Bekijk onze tips die je helpen om nieuwe gewoontes te ontwikkelen en vol te houden.

Wij steunen jou!

Afvallen hoef je niet alleen te doen. Vrienden, familie en wij helpen jou, en wij gaan jou helpen op weg naar een gezonder gewicht..

Super dat je de beslissing gemaakt hebt, om aan je gezondheid te werken.

 Belangrijke pijlers hierbij  zijn discipline en regelmaat.

 Discipline voor voldoende boodschappen in huis te hebben, waarvan heeeeel veeeel groente, dit mag ook diepvries groente zijn zoals sperziebonen, snijbonen, spinazie, bloemkool, spruiten enz. Geen ala creme groentes, geen rode kool kant en klaar en geen groente waar kruiden boter aan toegevoegd is.

 Voor de rest alle verse groente zoals ui, paprika, champinons spitskool enz.

Maar geen peulvruchten (dit zijn vlees vervangers en zitten hoog in de calorische waarde)

 Indien je niet voldoende boodschappen in huis hebt is de valkuil groot.

 Tip! doe boodschappen gesplitst 1x voor groente en fruit en 1x voor supermarkt producten.

 Zo kun je beter concentreren omdat je nu grotere hoeveelheden groente en fruit nodig hebt.

 Discipline

 Om zelf je eten te bereiden kant en klaar en afhalen of bezorgen hier zitten veel meer calorieën, transvetzuren en E nummers in waardoor het afslanken uiteindelijk heel lang gaat duren.

 Neem de tijd om je eten voor te bereiden en of te koken, heb je bepaalde drukke dagen in de week bijv. met werk of andere verplichtingen of interesses, maak dan je maaltijd op een andere dag of tijdstip dan dat je eet.

 Wil je het een x makkelijk koop dan een kant en klare salade van maximaal 400 calorieën (bijv. met aardappeltjes, pasta en vlees of vis), maar eet er geen brood bij of neem reeds voorgegaarde krieltjes, wok of diepvries groente en reeds klaar gemaakte kip reepjes.

 Belangrijk!

 Onthoud: Afvallen zit niet in weinig eten maar juist in  voldoende. Maar let wel op wat.

 Gebruik niet te pas en te onpas de woorden het is maar een keertje!

Tel de keren maar eens op die per week voor komen, die ervoor kunnen zorgen dat je geen gewicht kwijtraakt

 Drink genoeg water!

De kracht van water wordt helaas nog altijd zwaar onderschat, water zorgt voor het verwijderen van overmatig vocht en afvalstoffen. Het zorgt ter voorkoming van obstipatie en minder opgeblazen buik gevoel. Probeer hier de discipline in te voeren zodat het automatisch regelmaat gaat worden. De hoeveelheid die hierboven staat is het minimale wat nodig is.

 Eet veel groente!

Groente zit boordevol vitale stoffen en vezels, bovendien  bevat groente heel weinig calorieën, waardoor je hier veel van kunt eten zonder aan te komen in gewicht.

Eet veel soep van groente en bouillon!

 Maak nu bij je nieuwe start een aantal  liter soep, deze kun je tussen door eten als je het moeilijk hebt.

 Dit zorgt voor minder trek in tussendoortjes.

 Het onderstaande schema is voor de eerste week, het is een uitdagend schema.

Met nieuwe recepten, niet moeilijk maar anders. wij hebben ze helemaal uitgeschreven voor jou zo dat ze makkelijk te maken zijn. De recepten voor lunch en diner zijn voor 2 personen. Je kunt bijvoorbeeld ook de helft invriezen, voor een andere keer.

Het eerste week schema zit heel laag in de snelle koolhydraten en hoog in de eiwitten, dit gaat er voor zorgen dat je vetreserves sneller aan gesproken gaan worden en je een goeie start maakt. Wil je graag snel van je overgewicht af, neem dan niets extra’s buiten de soep.

Wil jij de komende 8 weken mee doen, evt ook die personen die aan de afslank cursus half januari wilden deelnemen kunnen dit als start gebruiken, stuur mij maandag ochtend 4 januari een foto met jou voeten op de weegschaal met het gewicht, dit herhaal je gedurende 8 maandagen. Je maakt met mij persoonlijk een wekelijkse afspraak, dit mag persoonlijk op kantoor (voedingsadvies mag doorgaan) maar het mag ook telefonisch als jij hier de voorkeur aan geeft. Neem ook gerust contact op als iets niet duidelijk is.

 Heel veel succes!

Dagmenu 1

ontbijt

200 ml magere yoghurt of magere kwark met 1 kleinen peer en 5 blauwe druiven gehalveerd.

Tussendoor

1 snee Volkoren boterham met dun zuivelspread, stukjes walnoot en rucola

Lunch

Omelet klop 2 M eitjes los met beetje melk peper en zout .Verwarm 1 theelepel zonnebloem olie, bak 1 rode paprika in blokjes gesneden en 1 tomaat in blokjes hierin aan en verdeel het ei mengsel hierover, leg er een deksel op en laat op laag vuur gaar stomen.

Tussendoor

 40 gram gemengde noten.           

Diner

Aardappelschotel met broccoli en kip

Door de knoflook-basilicumpuree krijgt deze aardappelschotel een heerlijke smaak.

 Ingrediënten 2 personen

  • 200 gram kipfilet
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gram broccoli
  • 2 eetlepels olie
  • hand basilicumblaadjes
  • 1 zakje aardappelschijfjes (ca. 350 gram)
  • .peper
  •  
  • Bereiding
  • Snijd de kip in dunne reepjes.
  • Pel de knoflook.
  • Maak de broccoli schoon. Verdeel de groente in roosjes. Schil de stelen en snijd ze in stukjes.
  • Bak de knoflook in 1 eetlepel olie op een zacht vuur in een wok of koekenpan.
  • Neem de knoflook uit de pan en bak de kipfilet al omscheppend in de achtergebleven olie.
  • Was de basilicum.
  • Pureer de knoflook met de basilicum met een staafmixer.
  • Kook de aardappelschijfjes en de broccoli in weinig water in ca. 4 minuten beetgaar. Laat dit uitlekken.
  • Doe de groente, de aardappelen en de knoflook bij de kip en warm alles goed door.
  • Maak op smaak met peper.

 Extraatje

100 gram kwark met 1 sinaasappel  

Dagmenu 2

Ontbijt

Roerei van 1 ei met beetje melk loskloppen met peper en zout dit met tomaat bakken in 1 theelepel zonnebloemolie op 1 snee toast

Tussendoortje

1 snee Volkoren boterham met dunne plak 30+ kaas, paprikareepjes,  10 rozijnen en bieslook

Lunch

Wortelsalade met limabonen en tahindressing

Ingrediënten 2 personen

  • 1 winterwortel
  • ½ ui
  • ½ rode paprika
  • 2 takjes platte peterselie
  • 2 takjes koriander (mag)
  • 1 blik limabonen of grote witte bonen (uitlekgewicht ca. 220 gram)
  • ½ citroen
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta) zonder zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel gemalen komijn (mag)
  • Zwarte peper

Bereiding

  • Schraap de wortel en snijd hem in grove schuine stukken.
  • Kook de wortelstukken in 8 minuten beetgaar en laat ze afkoelen.
  • Snijd de ui en paprika in kleine blokjes.
  • Was de peterselie en koriander en snijd of knip ze fijn.
  • Spoel de limabonen af in een zeef en laat ze uitlekken.
  • Meng de groente en kruiden door de bonen.
  • Boen de citroen goed schoon en rasp een kwart van de schil.
  • Maak een dressing van de tahin, de olijfolie, een beetje citroensap, de schil van de citroen, komijn en zwarte peper. Meng de dressing door de salade.

Tussendoor

Een mineola,1 glas halfvolle melk                                        

Diner

Thaise mie met paddenstoelen en tofu

 Ingrediënten 2 personen

  • 150 gram volkoren mie
  • 150 gram tofu
  • 1 ui
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 100 gram oesterzwammen
  • 1 paksoi
  • 1 eetlepel olie
  • .1 eetlepel groene currypasta
  • .1 eetlepel ketjap manis of sojasaus met minder zout
  • Bereiding
  • Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Snijd de tofu in blokjes.
  • Maak de ui, de paddenstoelen en de paksoi schoon.
  • Snijd de ui in snippers, de paddenstoelen in plakjes en repen en de paksoi in repen.
  • Verhit de olie en fruit hierin de ui glazig.
  • Bak de currypasta en de tofu kort mee.
  • Roerbak de paddenstoelen en de paksoi mee.
  • Schep de goed uitgelekte mie erdoor en warm het geheel goed door.
  • Maak op smaak met wat ketjap.

 Extra

Aardbeiensoep met gember

 Ingrediënten

  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel citroensap
  • stukje gemberwortel (grootte van ¼ duim)
  • 6 eetlepels halfvolle Biogarde yoghurt

Bereiding

  • Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Houd 2 aardbeien achter voor garnering.
  • Pureer de aardbeien met het citroensap met een staafmixer of in de keukenmachine. Laat dit een half uur in de koelkast koud worden.
  • Schil het stukje gember en rasp het fijn. Roer de gember door de yoghurt.
  • Verdeel de aardbeienpuree over 2 borden en schep de yoghurt erop. Garneer met de achtergehouden aardbei.

Dagmenu 3

Ontbijt

Overnight oats met wortel en walnoten 

Ingrediënten

  • 50 gram wortel (2 bospenen of een stuk winterwortel)
  • 400 ml halfvolle melk
  • 60 gram (8 eetlepels) havermout
  • kaneel
  • stukje sinaasappelschil
  • 40 gram walnoten

Materialen

Fijne rasp

Bereiding

  • Was de wortel en rasp hem met een fijne rasp.
  • Verdeel de wortel over twee glazen.
  • Voeg per glas 200 ml halfvolle melk en 4 eetlepels havermout toe.
  • Breng op smaak met een snufje kaneel.
  • Voeg een klein beetje geraspte of heel fijn gesneden sinaasappelschil toe.
  • Dek de glazen af en laat ze een nacht (ongeveer 8 uur) in de koelkast staan.
  • Versier de oats de volgende dag met stukjes walnoot.

Tussendoor

1 peer en een glas karnemelk (150 ml)

 Lunch

Kipsalade met kerriedressing

Ingrediënten 2 personen

  • 1 kleine kipfilet
  • 4 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 1 - 2 theelepels kerriepoeder
  • 1-2 theelepels citroensap
  • 6 sprieten bieslook
  • 1 eetlepel walnoten
  • 1 bosuitje
  • 1 struikje witlof
  • 1 appel
  • 4 volkoren boterhammen
  • halvarine

Bereiding

  • Breng 100 ml water aan de kook. Leg de kipfilet er in en houd het water 10 minuten tegen de kook aan. Neem de kipfilet uit het water en laat hem afkoelen.
  • Maak een dressing van de yoghurt, de kerrie, wat citroensap, peper en klein geknipte bieslook.
  • Hak de walnoten grof.
  • Snijd de afgekoelde kip in blokjes.
  • Maak het bosuitje schoon en snijd het in ringen.
  • Was het witlof en snijd het struikje klein.
  • Schil de appel en snijd hem in blokjes. Druppel er wat citroensap over.
  • Meng alles door elkaar.
  • Besmeer de boterhammen dun met halvarine en verdeel de kipsalade er over.

Tussendoor

1 appel

 Diner

Maaltijdsalade met zalm en groente

 

Ingrediënten 2 personen

  • 350 gram vastkokende aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 takjes peterselie
  • 4 eetlepels azijn
  • peper
  • 250 gram broccoli
  • 1 bos radijs
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 150 gram gerookte zalm

Bereiding

  • Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20 minuten net gaar.
  • Pel de knoflook en snijd het klein.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Verwarm de olie en fruit hierin de knoflook en de bosuitjes heel zacht.
  • Was de peterselie en knip het klein.
  • Neem de pan met knoflook en bosui van het vuur en maak er met de azijn, peterselie en peper een dressing van. 
  • Laat de aardappelen iets afkoelen en snijd ze in blokjes.
  • Schep de dressing door de aardappelen en laat dit op een koele plaats intrekken.
  • Maak de broccoli schoon. Verdeel de groente in kleine roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes.
  • Kook de broccoli in weinig water net gaar. Laat de broccoli afkoelen.
  • Maak de radijs en kerstomaatjes schoon. Snijd de radijs in plakjes en halveer de tomaatjes.
  • Snijd de zalm in reepjes.
  • Meng de groente door de aardappelsalade en schep dit op een grote schaal. Garneer met de gerookte zalm.

Tussendoor

3 gedroogde dadels                                                                      

 Dagmenu 4

Ontbijt

American pancakes met blauwe bessen

ingrediënten 2 personen

  • 1 ei
  • 45 gram volkorenmeel
  • 45 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 50 gram blauwe bessen

Bereiding

  • Breek het ei in een kom en klop het los met een garde of mixer.
  • Voeg het volkorenmeel, het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Verwarm een eetlepel margarine in een koekenpan.
  • Giet twee hoopjes beslag in de koekenpan en bak ze 2 minuten aan elke kant.
  • Bak de rest van het beslag.
  • Was de blauwe bessen en verdeel ze over de pannenkoekjes.

Tussendoor

1 kleine banaan en een glas halfvolle melk (150 ml)

 Lunch

Broodje met avocado met paprikareepjes

Ingrediënten 2 personen

  • stuk komkommer
  • ½ rode paprika
  • ½ avocado
  • citroensap
  • 1 eetlepel zuivelspread light
  • ½ theelepel geraspte mierikswortel (potje)
  • 2 volkoren bolletjes
  • zwarte peper

Bereiding

  • Was het stuk komkommer en paprika.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes.
  • Snijd de paprika in reepjes.
  • Neem het vruchtvlees van de avocado uit de schil en snijd het in repen.
  • Besprenkel met wat citroensap tegen verkleuring.
  • Meng de zuivelspread met de geraspte mierikswortel.
  • Snijd de volkoren bolletjes open en besmeer de onderkant met zuivelspread.
  • Beleg de bolletjes met komkommer, paprika en avocado.
  • Voeg naar smaak zwarte peper toe.

Tussendoor

Volkoren boterham met hüttenkäse, komkommer en rucola

 Diner

Perzische rijst met amandelen 

Ingrediënten 2 personen

  • 5 saffraandraadjes
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes peterselie
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemalen kardemom
  • 1 handje rozijnen
  • 50 gram amandelen, ongezouten

Bereiding

  • Voeg de saffraandraadjes toe aan een paar eetlepels heet water en laat dit een paar minuten staan.
  • Kook de rijst samen met de saffraan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze klein.
  • Was de peterselie en knip of snijd het blad fijn.
  • Was de aubergine en de courgette en snijd deze in plakken van ½ cm.
  • Meng een eetlepel olie door de groente en bak ze in de (grill)pan in 10-15 minuten gaar.
  • Fruit de ui en daarna de knoflook in de margarine.
  • Breng op smaak met kaneel en kardemom.
  • Was de rozijnen.
  • Voeg de amandelen en rozijnen toe en bak ze een paar minuten mee.
  • Meng de rijst door het amandel-rozijnenmengsel.
  • Schep de gegrilde groente op de rijst en garneer met peterselie.

Nagerecht 2 personen

Grapefruitsalade van 1 grapefruit met 1 peer en 2 dadels. Snijdt alles in blokjes en meng  door elkaar.                                                      

                                                                                         

 Dagmenu 5

Ontbijt

Yoghurt met mango en muesli

Ingrediënten 2 personen

  • 3 eetlepels muesli zonder suiker
  • ½ mango
  • 1 eetlepel abrikozenjam zonder suiker
  • 250 ml halfvolle yoghurt

Bereiding

  • Bak de muesli in een droge koekenpan krokant, maar niet bruin.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes van de pit.
  • Roer de jam en de helft van de mango door de yoghurt. Verdeel dit over 2 glazen coupes en verdeel de rest van de mango erover.
  • Strooi de muesli erover.

Tussendoor

40 gram ongezouten noten en snackgroente (100 gram)

Lunch

Krentenbrood tosti met geitenkaas 

Ingrediënten 2 personen

  • ½ rijpe peer
  • 4 sneetjes volkoren krentenbrood
  • 70 gram verse geitenkaas
  • snufje kaneel
  • Bereiding
  • Snijd de peer in dunne plakjes
  • Beleg twee boterhammen met de plakjes peer.
  • Verkruimel de gietenkaas er over.
  • Breng op smaak met een snufje kaneel.
  • Leg de andere boterhammen er bovenop. Bak de tosti's lichtbruin in een contactgrill of koekenpan. Hierbij  met een glas halfvolle melk (150 ml)                                                                                                                  

Tussendoor

2 speculaasjes, 1 appel

Diner

Balinese groentesoep

Ingrediënten 2 personen

  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 2 kippen dijtjes
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram witte kool
  • 1 theelepel komijnzaad (mag)
  • 1 theelepel korianderzaad (mag)
  • 2 ansjovisfilets (blik) (mag)
  • citroensap

Bereiding

  • Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Bak de stukken kip in de hete olie aan alle kanten bruin.
  • Maak de groente schoon.
  • Snijd de ui en de knoflook in snippers, de rode peper in smalle ringen, de sperziebonen in drieën en de kool in repen.
  • Rooster het komijnzaad en het korianderzaad in een droge koekenpan tot ze gaan geuren.
  • Snijd de ansjovisfilets klein.
  • Doe de kruiden met de ansjovis, de ui en de knoflook bij de kip en bak het even mee tot de ansjovis gesmolten is. Voeg 400 ml water toe en stoof de kip 25 minuten.
  • Voeg de rest van de groente toe en kook het geheel in nog 10 minuten verder gaar.
  • Maak de soep op smaak met wat citroensap.
  • Schep aan tafel een flinke lepel rijst in de soep.

 

Nagerecht

150 gram meloen met munt

                                                                                            

 Dagmenu 6

Ontbijt

2 volkoren boterhammen met dun pindakaas, komkommerreepjes en 1/2 geraspte appel

Tussendoor

1 appel en 1 kiwi

Lunch

Broodje hummus met rode bietjes en rucola 

Ingrediënten 2 personen

  • 1 klein blikje kikkererwten (uitlekgewicht ca. 100 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • citroensap
  • peper
  • 1 gaar bietje
  • handje rucola
  • 2 volkorenbroodjes

Bereiding

  • Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel ze af.
  • Pureer de kikkererwten met een staafmixer of blender fijn.
  • Pers het teentje knoflook er boven uit.
  • Roer er de gemalen komijn, de tahin, de olie, een eetlepel citroensap en wat peper door.
  • Schil het bietje en rasp het grof.
  • Snijd de broodjes open. Besmeer ze met de hummus en verdeel er de geraspte biet en de rucola over.

 

Tussendoor

Glas karnemelk (150 ml)                                                        

Diner

Zwarte bonenburgers met maïssalade 

Ingrediënten 2 personen

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik zwarte bonen (uitlekgewicht ca. 200 gram)
  • 3 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • peper
  • 150 gram mais (uit blik)
  • 1 tomaat
  • 125 gram gegrilde paprika (koeling, zonder zout)
  • 1 bosui
  • 2 volkoren bolletjes
  • 3 takjes koriander
  • 2 eetlepels olijfolie
  • limoensap

Bereiding

  • Pel de ui en de knoflook, snijd ze fijn en doe ze in een kom.
  • Laat de zwarte bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af.
  • Voeg de bonen, de havermout, het lijnzaad, het komijnzaad, het paprikapoeder en peper toe.
  • Meng het bonenmengsel en knijp de bonen daarbij fijn.
  • Vorm er twee burgers van en laat ze afgedekt even rusten in de koelkast.
  • Kook de maïs volgens de gebruiksaanwijzing en laat het afkoelen.
  • Was de tomaat en snijd hem in kleine stukjes.
  • Snijd de gegrilde paprika in stukjes.
  • Was de bosui en snijd hem in dunne ringen.
  • Was de koriander en knip of snijd de blaadjes klein.
  • Meng de maïs, de tomaat, de paprika, de bosui en de koriander in een kom.
  • Voeg als dressing een eetlepel olie en een eetlepel limoensap toe.
  • Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten 2 minuten.
  • Snijd de bolletjes open en beleg met de burger en de salade.

Tussendoor

1 glas halfvolle melk (150 ml). 40 gram ongezouten noten              

 Dagmenu 7

Ontbijt

2 volkoren boterhammen met gekookt ei

Tussendoor

Mandarijn, glas halfvolle melk (150 ml)

Lunch

Linzesoep

Ingrediënten 2 personen

  • 1 ui
  • stukje prei
  • 1 tomaat
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • ½ theelepel komijnzaad (mag)
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 75 gram rode linzen
  • 3 takjes koriander of munt
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt

Bereiding

  • Maak de groente schoon.
  • Snijd de ui in snippers, de prei in smalle ringen en de tomaat in stukjes.
  • Verwarm de olie en bak hierin de kerriepoeder en het komijnzaad zacht.
  • Smoor de ui en de prei kort mee.
  • Voeg 400 ml water toe met het stukje bouillontablet, de stukjes tomaat en de linzen en breng dit aan de kook. Kook de linzen in 15-20 minuten gaar.
  • Pureer de soep eventueel met een staafmixer of in de keukenmachine.
  • Maak de soep op smaak met kleingesneden koriander of munt.
  • Schep er aan tafel een lepel yoghurt op.

                                                                                                 

 

Tussendoor

40 gram ongezouten noten

Diner Ravioli apart 

Ingrediënten 2 personen

  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • half bosje basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 volkoren lasagnebladen
  • 2 sjalotjes
  • 200 gram (kastanje)champignons
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 150 gram rundertartaar
  • 100 gram diepvries doperwtjes
  • oregano

Bereiding

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
  • Was de basilicum.
  • Pel de knoflook.
  • Maal de pijnboompitten met de basilicum, de knoflook, 1 eetlepel water en 1 eetlepel olijfolie met de staafmixer tot een grove pasta.
  • Breng ruim water voor de lasagne aan de kook.
  • Maak de sjalotjes, de champignons en de tomaatjes schoon.
  • Snijd de sjalotjes in snippers, de champignons in plakken en halveer de tomaatjes.
  • Kook de lasagne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Bak de tartaar in de andere lepel olijfolie gaar en rul.
  • Bak de sjalotjes mee.
  • Voeg de champignons en de doperwtjes toe en smoor alles in een paar minuten gaar.
  • Maak dit op smaak met peper en wat oregano.
  • Verwarm de basilicumpasta in een pannetje en smoor hierin de tomaatjes zacht.
  • Leg op 2 borden een lasagnevel en verdeel het vlees-groentemengsel erover.
  • Dek dit af met de andere lasagnevellen en schep de kerstomaatjes erover.

 

Nagerecht

Schaaltje halfvolle yoghurt (150 ml) met een halve banaan in plakjes