Bevroren en geroosterd brood -50 % calorien
Koolhydraten eten en daar ook nog calorieën bij besparen. Onmogelijk, toch? Wij vertellen je wat dat met resistent zetmeel te maken heeft. En hoe kun je pasta eten zonder daarbij je afslank doel uit het oog te verliezen?
Wat is resistent zetmeel? Zetmeel is een koolhydraat dat bestaat uit meerdere glucosemoleculen. Je kent polysaccharide vooral van brood, noedels, rijst of aardappelen.
Onder bepaalde omstandigheden wordt zetmeel omgezet in resistent zetmeel (bij goed afkoelen) en dit zorgt voor minder calorieën.
Vroeger dacht men dat zetmeel volledig wordt verteerd en dus in de dunne darm wordt afgebroken.
Vandaag de dag is duidelijk geworden dat een deel van het zetmeel onverteerd blijft in de dunne darm.
Samen met andere voedingsvezels wordt het zetmeel in de dikke darm door de gezonde darmbacteriën gebruikt als voedsel.
Het is moeilijk te verteren voor je lichaam: dit verklaart waarom het resistent wordt genoemd.
Dit maakt het zeer vergelijkbaar met vezels en het spijsverteringskanaal.
Als het voedsel afkoelt, veranderen de zetmeelmoleculen. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel resistent wordt.
Je spijsverteringsenzymen breken geen of slechts in beperkte mate resistent zetmeel af.
Het opnieuw verwarmen van het voedingsmiddel verandert daar niets aan.
Resistent zetmeel gedraagt zich in de darmen op dezelfde manier als voedingsvezels.
Ze bevorderen je spijsvertering, zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt en laten je bloedsuikerspiegel langzamer stijgen.
Je lichaam gebruikt dus niet direct resistent zetmeel voor de productie van energie. In plaats daarvan gebruiken de bacteriën in je darmen het als voedsel. Zo wordt resistent zetmeel door je darmbacteriën gefermenteerd. Hierdoor ontstaan verschillende vetzuren die een positief effect kunnen hebben op je darmflora. Bovendien hebben voedingsmiddelen met resistent zetmeel een lagere energie-inhoud. Dus als je gekookte aardappelen ‘s nachts laat afkoelen, de dag erna opwarmt of opbakt hebben ze +/- 10 % minder calorieën.
Wil je deze winst behalen? Kook je aardappelen, pasta of rijst en laat het minimaal 12 uur afkoelen dan bevat het 25-35% minder calorieën.
Vries je brood in en roostert het dan ook nog, kan het tot 50% aan calorieën besparing opleveren.
Samengevat; vers bereid eten zoals aardappels, pasta, rijst of brood wordt grotendeels als energie gebruikt dus opgenomen door je dunne darm, dit betekent meer calorieën.
Afgekoeld eten wordt gedeeltelijk omgezet naar resistent zetmeel ( (vergelijkbaar met vezels) dit wordt niet opgenomen als energie maar als positieve darm bacterie en betekent geen calorie opname.
- Resistent zetmeel is een type zetmeel die te vergelijken is met vezells
- Het is onverteerbaar en wordt door je darmen gefermenteerd
- Het heeft een lager energiegehalte dan gewoon zetmeel.
- Resistent zetmeel ontstaat als je gekookte zetmeelhoudende voedingsmiddelen flink laat afkoelen
- Pasta, aardappel, rijst etc, die na het koken zijn afgekoeld, bevatten minder calorieën dan indien het vers gekookt zou zijn.
- Brood invriezen en roosteren kan tot 50% minder calorieën bevatten.
Wij, bij forstervitaliteit, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen.