Gestoofd rundvlees met tomaatjes harisa en balsamico azijn
Kook je voor een grote groep? Dit recept voor gestoofd rundvlees is dan ideaal! Je kunt er al een dag van tevoren mee beginnen en de volgende ochtend in de oven schuiven.
Voorbereiden? Begin 1 dag van tevoren met het marineren van het vlees. Je kunt het vlees ook een dag eerder al bereiden. Warm het dan op de dag zelf in een pan met deksel op in de saus in de oven op lage temperatuur.
voorbereiding30 minuten
kooktijd10 minuten
oventijd10 uur
totale tijd10 uur 40 minuten
ingrediënten
- 2 el paprikapoeder
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 2 kg runderborststuk brisket*, vetlaagje deels weggesneden
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 2 el tomatenpuree
- 60 ml tomatenpassata
- 1 el harissa peperpasta
- 5 el ahornsiroop
- 5 el balsamico-azijn
- 800 g kerstomaatjes met vocht uit blik
instructies
- Meng in een kom het paprikapoeder, de suiker, het knoflookpoeder, het uienpoeder en wat zout en peper door elkaar. Wrijf het vlees in met dit specerijenmengsel en laat het minimaal 30 min. (of zo lang mogelijk) marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 140°C. Laat het vlees weer op kamertemperatuur komen. Leg in een afsluitbare (gietijzeren) stoofpan met dikke bodem, voeg de overige ingrediënten en 500 ml water toe en leg een deksel op de pan. Stoof het vlees in ± 10 uur botermals of tot het makkelijk uit elkaar valt. Keer halverwege en voeg eventueel water toe als de saus teveel inkookt.
- Schep het teveel aan vet van de saus. Snijd het vlees in plakjes, leg ze in de saus en serveer.