Vragen? Bel ons: 06 43759142

Gezonde spreads voor op je brood of als dip

Gezonde spreads voor op je brood of als dip.

Met deze recepten maak je voldoende beleg voor vier tot acht boterhammen. Bewaar wat je over hebt in een afgesloten bakje in de koelkast.

Paprikaspread

Je hebt nodig:

  • 1 rode paprika
  • ½ stengel bleekselderij
  • 1 bosuitje   
  • 100 gram hüttenkäse    
  • Citroensap    
  • Paprikapoeder

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Hak de groente met een staafmixer of in de keukenmachine klein.
  3. Meng de groente door de hüttenkäse en maak de spread op smaak met een beetje citroensap en paprikapoeder.

Auberginepuree

Je hebt nodig:

  • ½ aubergine    
  • 1 eetlepel olie    
  • ½ gram knoflook    
  • 1 eetlepel tomatenpuree    
  • 4 takjes koriander    
  • Mespunt kaneel    

Bereiding

  1. Maak de aubergine schoon en snijd hem in blokjes. Verwarm de olie in een koekenpan met een anti-aanbakbodem en bak hierin de aubergine zacht.
  2. Pers het teentje knoflook er boven uit.
  3. Roer er de tomatenpuree door en bak dit even mee.
  4. Laat de aubergine in 5 minuten gaar worden.
  5. Voeg de korianderblaadjes toe.
  6. Pureer de groente in de keukenmachine of met een staafmixer grof.
  7. Laat het afkoelen en maak het op smaak met peper en de kaneel.

Wortelspread

Je hebt nodig:

  • 100 gram hüttenkäse
  • 1 winterwortel
  • 1 theelepel mosterd
  • Citroensap

Bereiding

  1. Wrijf de hüttenkäse eventueel een beetje glad.
  2. Schrap de winterwortel en rasp hem fijn. Meng de geraspte wortel door de hüttenkäse en maak de spread op smaak met wat mosterd en eventueel citroensap.

Groene groentespread

Je hebt nodig:

  • 60 gram diepvries spinazie of diepvries boerenkool (deelblokjes)
  • 1 groene paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel geraspte oude 30+ kaas
  • Citroenrasp en citroensap

Bereiding

  1. Laat de diepvriesgroente ontdooien.
  2. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukken. Pel het teentje knoflook.
  3. Pureer de groente met de knoflook, de pijnboompitten, de olie en de geraspte kaas met een staafmixer of in de keukenmachine klein. Voeg wat water toe om er een smeuïge massa van te maken.
  4. Maak de spread op smaak met wat geraspte citroenschil, een kneepje citroensap en peper.

Tomatentofu

Je hebt nodig:

  • 1 sjalotje
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 eetlepel olie
  •  ½ eetlepel tomatenpuree
  • Gerookt paprikapoeder
  • 100 gram tofu

Bereiding

  1. Pel het sjalotje en snijd het klein.
  2. Was de tomaten en rasp ze grof of hak ze in stukjes.
  3. Fruit de sjalot in de olie glazig. Bak de tomatenpuree even mee.
  4. Voeg de geraspte tomaten toe met wat paprikapoeder en bak kort mee. Voeg de tofu toe en prak alles tot een geheel. Laat de tofu afkoelen.
  5. Besmeer volkoren boterhammen met halvarine en de tomatentofu.

Sandwichspread

Je hebt nodig:

  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 3 takjes selderij
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • ½ sjalotje
  • 1 geroosterde paprika (pot)

Bereiding

  1. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan goudbruin.
  2. Was de selderij.
  3. Doe alles bij elkaar en pureer het met een staafmixer of in de keukenmachine tot een grove spread. Maak eventueel op smaak met wat peper.