Vragen? Bel ons: 06 43759142

Kleine keuzes

Gezondere keuzes

Om te bepalen wat een Gezondere keuze is, wordt de Schijf van Vijf als basis genomen voor de Richtlijn Eetomgevingen. We maken onderscheid tussen Schijf van Vijf-producten en producten buiten de Schijf van Vijf. De producten buiten de Schijf zijn opgedeeld in dagkeuzes en weekkeuzes.

In het kort kun je zeggen dat:

  • Gezondere keuze = Schijf van Vijf en dagkeuzes
  • Uitzonderingen = weekkeuzes

Schijf van Vijf

De producten die in Schijf van Vijf staan zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor de gezondheid, omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Wanneer je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende energie en mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen.

Schijf van Vijf

Dagkeuze (iets kleins)

Een dagkeuze is iets kleins dat niet in de Schijf van Vijf staat. Denk aan een stukje chocolade, een klein koekje of appelstroop op brood. Een dagkeuze kun je ook gebruiken om een maaltijd op smaak te brengen. Denk dan aan een lepel ketchup, wat mosterd, reepjes ham of toegevoegd zout.

Het advies  is om niet meer dan 3 dagkeuzes te nemen op een dag. De maaltijdcriteria omvatten maximaal 2 dagkeuzes per gerecht.

Criteria dagkeuze (daarboven is het een weekkeuze)

  • Een dagkeuze bevat per verpakkingseenheid/portie maximaal 75 kcal, 1,7 gram verzadigd vet en 0,5 gram zout. Bij koffie en thee geldt daarbij: geen suiker of alcohol.
  • Voor frisdranken en sappen bevat een dagkeuze maximaal 4 kcal per 100 milliliter en per portie maximaal 1,7 gram verzadigd vet, 0,5 gram zout en geen alcohol.

voorbeelden dagkeuzes

Weekkeuze (iets groters)

Een weekkeuze is wat groter: een croissant, een stuk taart, een zakje chips, een glas frisdrank, een diepvriespizza of een bakje gezoete ontbijtgranen.

Het advies  is om hiervan niet meer dan 3 per week te nemen. Voorbeelden van weekkeuzes in de warme maaltijd zijn witte pasta en witte rijst, bewerkt vlees zoals een saucijs of een stuk rookworst of vet vlees, zoals een speklap. Deze voorbeelden hebben een Schijf van Vijf-variant (zoals volkorenpasta, zilvervliesrijst en onbewerkt vlees zoals kip) en kun je dus beter daarvoor omruilen. Recepten passen niet altijd  in een gezonde maaltijd.