Vragen? Bel ons: 06 43759142

Lockdown lijdt tot ongezondere levenstijl

Informatie!

Lock down leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl

De corona crisis heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloed. Ruim een derde beweegt minder sinds de lock down, velen hebben meer last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast.

Lees evt. onderstaand artikel.

Wat kun je nu wel doen?

Maak elke dag een wandeling van 45-60 minuten.

Tijdends deze wandelingen zorg je voor tempo wisseling, je kunt dit doen bijv. met lantaarn palen. Van lantaarn 1 tot en met 3 rustig doorstappen van lantaarn 3 tot 4 zo snel mogelijk, dan hartslag terug laten komen. Dan bijv. van lantaarn 8 tot 10 zo snel mogelijk snel wandelen, hierna hartslag weer op rust laten komen enz. enz. Indien je liever naar het bos gaat kun je dit ook met bomen doen, met een stopwatch of stel je telefoon in. Op deze manier zorg je voor een betere conditie, betere long capaciteit en extra vetverbranding.

Mocht je ook wat aan je gewicht willen doen, dieet advies behoort niet tot contact beroepen,wil je nu graag wat aan je gewicht doen, maak een afspraak. Wil je liever niet komen ook via evt. beeld bellen kunnen wij jou begeleiden, voor leden is dit uiteraard gratis. 


Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met de Volkskrant, onder ongeveer duizend Nederlanders. Op de vraag hoe hun gedrag de afgelopen twee weken anders is ten opzichte van de periode voor de corona crisis. 38 procent zegt  minder te bewegen of sporten. Van de ondervraagden ervaart 35 procent meer stress, met name jongeren (40 procent). Een grote meerderheid zegt wat gezond eten betreft niets te hebben veranderd (73 procent).

Veel mensen blijven vasthouden aan hun gewoonten van voor de crisis. Dat is niet vreemd, zeggen deskundigen: gedrag veranderen is erg moeilijk. Daarbij speelt je leefomgeving een belangrijke rol; de plek waar nu juist veel mensen in vastzitten. Met name stress zorgt voor veel problemen. Het heeft een negatieve invloed op je gezondheid en verkleint de kansen op gedragsverandering.

 Ongeveer de helft van de mensen is niet in staat om zonder externe hulp de levensstijl te veranderen.’

Door stress raken mensen tijdens een crisis als deze bovendien in de overlevingsmodus. De bijkomende stress tijdens een crisis als deze kan ook zorgen voor een toename van alcoholgebruik en roken. Aan de andere kant zijn mensen ook geneigd te stoppen met roken. Het coronavirus tast de longen aan, dat boezemt angst in.’ Ongeveer 10 procent van de ondervraagden zei meer te drinken, slechts 5 procent meer te roken (tegenover 36 procent ‘weet niet’).

Hoewel er nu weinig gedragsverandering plaatsvindt, kunnen we wel lessen trekken uit de coronacrisis, zegt Kiefte. ‘Mensen met levensstijlziekten, zoals diabetes en overgewicht, zijn veel kwetsbaarder tijdens een epidemie.’ Seidell noemt deze aandoeningen ‘de sluipende epidemie van de afgelopen veertig jaar.’ Bij vorige epidemieën bleken deze mensen ook kwetsbaarder. ‘Toen is er geen verandering opgetreden, ook niet in overheidsbeleid. Maar deze situatie is extreem, dus wie weet.’

Buikvet

Veel buikvet is een belangrijke risicofactor.In dat buikvet worden continu hormonen en ontstekingstofjes aangemaakt, waar het immuunsysteem op reageert. Het immuunsysteem is hierdoor actiever dan normaal en reageert minder goed op indringers. Hierdoor kan het coronavirus zich snel vermenigvuldigen, waardoor de patiënt zieker wordt.”

Obesitaspatiënten kampen bovendien vaak met hart- en vaatziekten en diabetes type 2 waardoor ze minder goed opgewassen zijn tegen een venijnig virus als dit. Ze zijn daardoor vatbaarder voor een longontsteking of infectie.

 ,,Dat zagen we bij de griep, maar ook nu bij corona. Maar er is nog iets geks aan de hand: bij coronapatiënten verdwijnen ook veel witte bloedlichaampjes en dat is voor deze patiënten, die toch al een verzwakt immuunsysteem hebben, extra nadelig. Het onderliggende mechanisme kunnen we nog niet goed verklaren.

Chinees onderzoek

Chinese onderzoekers vermoeden dat er nog iets aan de hand is. Het coronavirus dringt onze cellen binnen door zich te hechten aan eiwitten aan de buitenkant, de zogenaamde ACE2-receptoren. Die eiwitten zitten vooral op long- en darmcellen, dat verklaart ook de hoestklachten en diarree waar veel coronapatiënten mee kampen. Maar de ACE2-receptoren blijken ook aan vetcellen te hechten. De theorie, die nog verder onderzocht moet worden, is nu: hoe meer vetweefsel, hoe meer het virus het lichaam kan binnendringen. Hoe dat vervolgens weer leidt tot longschade is nog onduidelijk. 

Nog even terug naar die dikke buik. Die zit ook letterlijk in de weg. Het vergt behoorlijk wat inspanning van ziekenhuispersoneel om een patiënt in zijn bed te draaien. Bovendien drukt het buikvet, maar ook de zware borstkas, op het middenrif, waardoor de longen in de verdrukking komen en ademen moeizamer gaat. Ook moet er meer druk worden uitgeoefend om lucht naar binnen te pompen, wat schade kan veroorzaken.