Vragen? Bel ons: 06 43759142

Borrel plank

Zelf de perfecte Borrelplank samenstellen te delen. Een borrelplank is een geweldig voorgerecht voor kerst, oud en nieuw of gewoon een borrelplank als avondeten omdat je er zin in hebt.

De afgelopen jaren maak ik regelmatig een borrelplank, wanneer we vrienden te eten krijgen, in de zomer als we lekker buiten aan het borrelen zijn en ik geen zin heb om te koken of als hapje met verjaardagen. Het voordeel van een borrelplank is dat je het heel goed voor kunt bereiden. Je kunt alles al snijden en vlak voor je visite komt hoef je de plank alleen nog op te maken.

Een borrelplank maken is super makkelijk en de visite is altijd super enthousiast over het resultaat. Echter dacht iedereen altijd dat ik er uren mee bezig was geweest. Wanneer ik aangaf dat het super simpel was om een borrelplank te maken kreeg ik vragende gezichten. Vandaar deze tip. Zelf de perfecte Borrelplank samenstellen.

Je kunt hier je eigen invulling aan geven.

Sla

Ik gebruik graag veldsla, het heeft veel volume en is dus makkelijk om lege plekken op te vullen. Meestal gebruik ik daarnaast ook een rucola of jonge bladsla . Dit voor de afwisseling van vorm en kleur.

Kaas

Gebruik vooral wat je lekker vindt, (helaas) zijn wij niet zo’n fan van schimmelkazen. Oude kaas vinden we heerlijk. Ik snij blokjes van diverse soorten kaas zoals, overjarige kaas, jalapeno kaas, 

pesto kaas en belegen kaas. Daarnaast meestal een puntje brie en een port salut (niet al teveel van eten) Op de borrelplank op de foto’s heb ik ook een burrata gebruikt mmmmm.

Vleeswaren

Voor een borrelplank is deze tijd rond de feestdagen perfect, de meeste supermarkten hebben een uitgebreider assortiment. Zoals Delicieux van de Lidl en AH excellent . Er zijn diverse soorten vleeswaren en tapas. Uiteraard is het ook fantastisch indien je de kleinere ondernemers steunt. Bijvoorbeeld Italiaanse gedroogde hammen, diverse salami soorten en diverse soorten Fuet of gedroogde worsten. Ik gebruik altijd seranno ham, shwarzwalder en meestal fuet. 

Sausjes en smeersels

Ik gebruik altijd een lekkere honing-mosterd-dille dip voor bij de oude kaas. Daarnaast zaziki saus om de dipsticks in te dopen en iets van hummus voor bij de groente. Ook hier kun je naar hartenlust variëren, denk bijvoorbeeld aan aioli (let op niet teveel of meng met kwark) tzatziki of sweet chili.

Voor bij de kaasjes voeg ik ook altijd wat toastjes toe. Persoonlijk kies ik voor aldi toastjes deze bevatten slechts 16 calorieën. Tegenwoordig heb je super veel leuke toastjes in diverse vormen.  bij de Hema verkopen ze deze ook met pesto en zongedroogde tomaat!

Groente en fruit

Als laatste uiteraard groente en fruit. Wat ik altijd gebruik zijn rode druiven, deze geven het geheel een luxe uitstraling en zijn nog lekker ook. Ideaal voor het opvullen van lege plekken op de plank. Olijven, komkommer, worteltjes en snoeptomaatjes zijn bij mij ook altijd te vinden. Stap-voor-stap opbouwen

In de foto’s hieronder laat ik stap-voor-stap zien hoe ik een borrelplank opbouw. Een borrelplank kun je zo groot of klein maken als je zelf wil, ik heb met een verjaardag ook wel eens een borrelplank gemaakt die bijna zo groot was als onze hele eettafel. Het idee blijft hetzelfde. Meestal gebruik ik een houten dienblad of plank. Laat dez evt. op maat maken bij een houtzagerij, deze maken hem precies op maat voor niet teveel geld. Wil je hiervoor een adres vraag het. Ik maak eerst allemaal plekjes met sla. Hier leg ik de diverse kaassoorten tegen aan. Vervolgens zet ik de bakjes met sauzen en smeersels ertussen. Ik zorg voor diverse vleeswaren welke ik als het ware opvouw en op de lege plekken opstapel.

Stap voor stap de borrelplank

Het belangrijkste om een indrukwekkende en luxe borrelplank te krijgen is het vermijden van lege plekken. Zie je nog een lege plek, vul deze dan op met sla, kaas, vleeswaren , groente of toastjes.

Ik hoop dat jullie na het zien van dit recept zelf de perfecte Borrelplank samenstellen. Durf te variëren en gebruik vooral wat jij en je gasten lekker vinden. Je kunt ook een Thema aan je borrelplank geven, bijvoorbeeld een Italiaans, Spaanse of Oosterse borrelplank. In bovenstaand voorbeeld heb ik een borrelplank met koude hapjes samengesteld, je kunt uiteraard ook prima warme hapjes gebruiken. Zoals bijvoorbeeld  loempiaatjes, kipkluifjes of  saucijzenbroodjes(wel iets minder gezond) Maar weet je krijgt geen overgewicht tussen kerst en nieuwjaar maar wel tussen nieuwjaar en kerst. Graag jullie foto's.