Vragen? Bel ons: 06 43759142

Frambozen taart

 Frambozen – Kokos – Chocolade taart

Ingrediënten:

Voor de bodem: 

  • 175 gram ongezoete dadelpasta (kun je geen dadelpasta vinden? Maal dan verse dadels (zonder de pitten) in de keukenmachine fijn tot een dadelpasta).
  • 120 gram gemengde ongebrande noten
  • 40 gram rauwe kokosolie

Jam laag:

  • 150 gram frambozen (ingevroren)
  • 1 el honing
  • 1,5-2 el chia zaad

Voor de kokos-laag:

  • 200 gram (geweekte) cashewnoten
  • 150 gram kokoscreme/Kokossanten
  • 50 gram geraspte kokos
  • 35 gram kokosolie
  • 50 gram honing
  • 50 ml kokosmelk

Voor de chocolade laag: 

  • 125 gram zeer pure chocolade (ik gebruikte 78%) (als je stap 4 doet, heb je 2 keer deze hoeveelheid nodig)

Bereidingswijze:

1. Laat de cashewnoten tenminste 4 uur van tevoren weken in koud water, dit mag ook langer zijn.

2. Meng alle ingrediënten voor de dadel-noten mix door elkaar met de keukenmachine tot een zo egaal mogelijke massa. Verdeel dit over de taart vorm (voor deze taart gebruikte ik de 18 cm doorsnede hoge springvorm) en zet de vorm in de vriezer.

3. Doe de frambozen in een pan en breng ze zachtjes aan de kook. Doe hier de honing bij en eventueel wat water. Laat het zacht koken tot het fruit uit elkaar valt en voeg dan het chia zaad toe. Laat het chia zaad heel kort zacht mee koken (ca 2 minuten) en haal de pan dan van het vuur af. Schep de mix op de koud geworden bodem, verdeel over de vorm en zet de vorm terug in de vriezer.

4. In de taart op de foto heb ik boven de laag jam een extra laag chocolade gedaan. Hiervoor is het belangrijk dat de jam laag al een beetje bevroren is. Smelt de chocolade au-bain-marie in een vuurvaste kom en laat het iets afkoelen voor je de chocolade over de jam laag heen giet. Laat de chocolade vervolgens ook weer hard worden in de vriezer voor je door gaat met stap 5.

5. Mix de geweekte cashewnoten helemaal glad met een keukenmachine, samen met de honing. Snij de kokos santen in kleine stukken en voeg het met de kokosolie toe in de keukenmachine, meng het samen met de cashewnoten tot een glad mengsel. Gebruik het vocht van de kokosmelk om de mix glad te kunnen draaien (het kan zijn dat je iets meer of minder kokosmelk nodig hebt aangezien kokosproducten allemaal natuurlijk zijn en dus per merk en badge kunnen verschillen). Als je het in ca. 5 minuten tot een gladde massa hebt gedraaid voeg je de kokosrasp toe en die meng je er met de hand doorheen. Voeg als je het niet zoet genoeg vindt eventueel meer honing toe, maar realiseer je wel dat de dadels ook al zoet zijn. Verdeel het mengsel vervolgens over de bevroren jam of chocolade, afhankelijk van of je de chocolade hebt toegevoegd. Zet in de vriezer.

6. Smelt 125 gram chocolade au-bain-marie in een vuurvaste kom en laat wederom iets afkoelen. Giet de chocolade over de kokoslaag heen en beweeg de vorm zodat de chocolade netjes verdeeld wordt over de vorm.

Zet de taart in de koelkast en serveer met vers fruit bovenop. De taart is zeer machtig en er kunnen dan ook makkelijk 16 stukjes uit de taart.

Eet Smakelijk!