Vragen? Bel ons: 06 43759142

Zoete loempias van filodeeg en appel

Zoete loempia's van filodeeg, met appel en kaneel Ik heb ze gemaakt met filodeeg, zodat ze lekker knapperig zijn en niet vet (bladerdeeg is pure boter dus helaas een dik maker). Het zijn eigenlijk filodeeg rolletjes gevuld met appel. Het smaakt lekker naar appeltaart (een soort mini apfelstrüdel) je bezoek zal dit ook wel waarderen. Je kan het bij de koffie of thee serveren. Of als dessert.

De appel loempia’s zijn niet ingewikkeld om te maken. Ze hoeven maar 20 minuutjes in de oven en ook de vulling is zo klaar. Het enige wat misschien een beetje moeilijk is, is om de filodeegvellen van elkaar te peuteren. Geduld is hierbij het sleutelwoord. Als dit eenmaal gelukt is, is het verder makkelijk Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. Wacht dus niet te lang met opeten!

Ingrediënten voor 16 stuks 3 goudreinetten 16 plakjes filodeeg 1 el kaneel 1 zakje vanillesuiker Klein klontje gesmolten boter Sap van een 1/2 citroen

Zo maak je het  Indien je filodeeg uit de diepvries gebruikt, laat je dit eerst op kamertemperatuur ontdooien. Zorg ervoor dat je in het verpakking laat ontdooien. Of onder een natte theedoek, anders droogt het deeg uit.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Haal de ontdooide filodeegvellen voorzichtig uit elkaar. Ik had kleine vellen in de vorm van een rechthoek. Indien je grotere vellen hebt, snijd deze dan in de vorm van een rechthoek van ongeveer 25 x 15 cm.

Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Doe de appelblokjes in een kom. Voeg hier het kaneel en de vanillesuiker aan toe. Hussel dit door elkaar. Doe het sap van een halve citroen bij het mengsel.

Laat een klontje boter smelten. Bestrijk de filodeegvellen met de gesmolten boter. Leg onderaan het vel één tot anderhalf eetlepel appelblokjes.  Vouw nu de lange zijdes van het vel naar binnen en rol het op tot een loempia. Strijk nog een beetje gesmolten boter over de vouwnaad.

Leg de appel loempia’s op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de appel loempia’s in 20 minuten goudbruin in de oven. Bestrijk de loempia’s vijf minuten voor het einde met de overgebleven gesmolten boter en sprenkel er nog wat kaneel overheen.