Vragen? Bel ons: 06 43759142

Zuurkool stamppot

Ik laat je deze herfst en winter zien dat stamppotten echt niet vet en calorierijk hoeven te zijn. Eerder maakte ik al spruitenstamppot en hutspot. Door het vervangen van de worst, spek en andere vette vleessoorten door magere varianten en door goed te letten op de verhouding tussen de hoeveelheid aardappel en groenten, kun je heel goed gezonde stamppotten maken.

Vandaag dus een zuurkoolschotel uit de oven! Eigenlijk niet echt stamppot, want ik stamp niet alle ingrediënten door elkaar. Toch vind ik zuurkool wel een beetje in het rijtje horen :-). De bereidingstijd is deze keer iets langer, omdat het gerecht 20 minuten in de oven moet. Alles bij elkaar heb je ongeveer 45 minuten nodig, maar tijdens het bereiden in de oven kun je andere dingen gaan doen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 350g aardappel (+- 200g voor een man en 150 g voor een vrouw)
  • 200 gram pastinaak of knolselderij of bloemkool
  • 400g zuurkool
  • 200g hamblokjes
  • 1 flinke peer
  • Een klein handje rozijnen
  • Een scheutje melk
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel een lepel mosterd
  • Een ei (om het krokante korstje op de schotel te krijgen)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en de pastinaak snijd ze in stukken en doe ze in een pan. Doe water bij de aardappelen totdat ze ongeveer half onder staan en zet ze op het vuur. Doe in een andere pan de zuurkool met het vocht dat in de verpakking zit, voeg ook hier een klein beetje water aan doe, ongeveer 1 cm vanaf de bodem van de pan. Breng zowel de zuurkool als de aardappels aan de kook en laat 15 minuten doorkoken.

P1040817

Bak ondertussen de hamblokjes even aan in een koekenpan, boter of olie toevoegen is niet nodig! Voeg een beetje peper aan de hamblokjes toe en bak ze voor ongeveer 4 minuten. Zorg dat ze niet te gaar worden, je bakt alleen om de smaken te laten loskomen.

P1040818

Was de peer goed af (of schil hem als je dat liever hebt) en snijd deze in dunne repen.

P1040819

Giet de zuurkool en de aardappels af als ze 15 minuten gekookt hebben. Voeg een klein scheutje melk aan de aardappels toe en stamp ze met een stamper fijn. Voeg peper en zout naar smaak aan de aardappels toe. Ik vind het lekker om er ook een lepel mosterd bij te doen. Meng alles goed door elkaar.

P1040820

Nu gaan we de schotel opbouwen in een ovenschaal. Doe onderop de zuurkool, door het vocht dat daar uitkomt hoef je de ovenschaal namelijk niet in te vetten! Verdeel de rozijnen over de zuurkool, niet teveel, anders wordt het te zoet. Vervolgens verdeel je de hamblokjes erover, dan de peer en tenslotte de aardappelkruimels. Om een krokant laagje op het gerecht te krijgen, kun je een ei klutsen in een kom en deze met een kwastje over de aardappel smeren.

Collage

Zet het gerecht voor 30 minuten in de oven. Als je een grilstand hebt, zet deze dan de laatste vijf minuten aan voor een krokant laagje. Kijk af en toe even of de aardappels niet té bruin worden, iedere oven is namelijk anders.

Haal de schotel na de 30 minuten uit de oven en verdeel het over de borden. 

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit gerecht vinden. Niet iedereen houdt van zuurkool, maar ik vind het super lekker! Zeker in combinatie met iets zoets, zoals de peer en de rozijnen.

Groetjes, Marlies

Welk winters gerecht zouden jullie nog meer graag zien in een gezondere versie?